Prolećni umor

Prolećni umor i nedostatak gvožđa

Kako se bliži proleće i lepše vreme, polako nas sve hvata takozvani „prolećni umor“. Dok se priroda budi, mi smo sve umorniji, bez energije i snage da preguramo svoj radni dan. Teško nam je ujutru da se probudimo, pospani smo celog dana i na poslu se teško koncetrišemo. Nedostaje one poletnosti i vedrine koju nosi proleće. Tek kod kuće nastaju problemi kada umesto da odemo u krevet, moramo da brinemo o deci, kući, spremanju, kuvanju...

Pravi razlog pojave prolećnog umora još uvek se ne zna.
Naučnici navode više mogućih razloga, a glavni su:


  • hormonski disbalans, tj zbog toplijeg vremena i više sunčanih
    sati dolazi do porasta u nivou određenih hormona (posebno
    serotonina)
  • iscrpljenost organizma tokom zime, odnosno „zimska ishrana“,
    koja podrazumeva smanjeni unos vitamina i minerala, posebno
    gvožđa


Najčešći simptomi ovog stanja su umor, malaksalost, loša
koncentracija, problemi sa kosom, kožom i noktima. Neretko, uzrok ovih
simptoma je anemija, odnosno nizak nivo hemoglobina i/ili gvožđa.
Razlog leži u ulozi hemoglobina u prenosu kiseonika do svih ćelija
u našem organizmu, kako bi mogle normalo da funkcionišu.Anemija, odnosno nedostatak gvožđa je jedan od najzastupljenijih nutritivnih deficita u svetu. Smatra se da su žene u generativnom periodu ( od 19. do 50.god) najugroženije i da gotovo svaka druga žena ima problem sa anemijom. Uzrok tome su najčešće obilni ciklusi, restriktivne dijete, različiti zdravstveni problemi, trudnoća, dojenje i dr. Povećane potrebe za gvožđem imaju i deca, zbog ubrzanog rasta i razvoja. A kod starijih osoba, zbog promena na želudačnoj sluznici dolazi do smanjene absorpcije gvožđa, tako da se anemije često javljaju i u ovoj grupi.

Nedostatak gvožđa ima negativne efekte na radnu sposobnost i sportske rezultate(umor, malaksalost, razdražljivost...). Tokom trudnoće, nedostatak gvožđa u majke može uzrokovati nisku telesnu masu na rođenju, kao i prevremeni porođaj. Kod dece, ovaj nedostatakometa pravilan rast i razoj.

ANEMIJA POGAĐA

48% dece

42% žena

45% starijih